Klik hier om weer terug te gaan naar de homepage!
Wistjedat Belangrijke informatie Turkse woorden leren
 
 
 
Welkom in onze tips site. We hebben geprobeerd om goede tips bijeen te verzamelen waar u (hopelijk) iets aan
heeft wanneer u naar Turkije zult gaan. Hieronder hebben we een lijst met onderwerpen waarover Beyaz Gul
voor u actuele informatie bijhoudt. Lees: Helemaal onderin belangrijke tip voor de dames!!! 


Goedkope losse vliegtickets
Voor diegenen die moeite hebben om losse vliegtickets te kopen heb ik hier een lijst gemaakt van vliegmaatschappijen die naar Dalaman vliegen.
Wel is het zo dat men meestal vanaf de maand Mei naar Dalaman vliegt. Dus een ander alternatief voor de mensen die voor Mei willen gaan is om
te vliegen naar vliegveld van Izmir, Bodrum of Antalya. Vandaar zou men met het openbaar vervoer naar Dalyan kunnen komen.
Transavia - Pegasus - Corendon - Condor - Jetairfly - Sunexpress - Lastminute - Turkish Airlines - TuiFly - Billigflieger
FlyThomasCook - Neckerman.be - Komfly.nl - Anadoluline.nl
Het vliegveld Dalaman Zorg ervoor dat je 15 euro p.p geld hebt bij je hebt om je visum te betalen. Ga geen dingen kopen op het vliegveld. De vliegvelden in Turkije zijn de duurste van de hele wereld. Voor een flesje bier betaal je zo 6 euro. Een plakje cake kost 4 euro. Een kopje koffie kost al snel tussen de 4-5 euro. En eten wil je al helemaal niet.
Dus beste Nederlanders... Koop daar alstjeblieft niks en geef geen geld uit. Bij deze bent u gewaarschuwd. Vraag bij aankomst op het vliegveld als je een taxi moet nemen altijd naar wat je moet betalen en vraag om duidelijkheid. Het komt weleens voor dat touristen zomaar een taxi instappen en dat ze bij plek van bestemming opeens schrikken van het geldbedrag. Vergeet 1 ding nooit. Iedere ondernemer in Turkije is verplicht om de officiele prijzenlijst te tonen volgens de wet. Dus ook de taxi. Op vliegvelden is het zo dat er vaste prijzen zijn naar vaste bestemmingen. Nieuwe Turkse Lira Op 1 januari 2005 werden 6 nullen van de Turkse Lira geschrapt. Door de vele nullen zijn de berekeningen en statistieken zeer onoverzichtelijk geworden en wilde men sinds langere tijd al 6 nullen van de Turkse Lira weghalen.
Nu in de afgelopen 2 jaar het Turkije is gelukt om de inflatie aanzienlijk te veminderen en onder controle te houden, is er besloten om de Nieuwe Turkse Lira in te voeren, waarbij 6 nullen weggehaald worden. Vanaf 1 januari 2005 wordt de nieuwe Turkse valuta, YTL (Yeni Turk Lirasi) ingevoerd. 1 YTL komt dan overeen met 1.000.000 TL.
Tijdens de overgangsperiode van 1 jaar, zijn zowel de TL als de YTL geldige betalingsmiddel in Turkije.
Na de overgangsperiode, vanaf 1.1.2006, zal de Y van de YTL verdwijnen en zal de geldeenheid weer Turkse Lira (TL) heten.
Met de invoering van de YTL wordt ook weer de deel eenheid Kurus in het leven geroepen, ook de Kurus zal tijdens de overgangsperiode een Y voor de afkorting hebben YKr (Yeni Kurus).
De Geldzaken Wissel je euro's nooit in Nederland! Hier krijg je veel minder lira's voor je geld. Geld wisselen is voordeliger in Turkije, dan in Nederland of Belgie. Wacht tot je in Turkije bent en ga meteen bij de luchthaven pinnen. Of neem een bepaald geldbedrag mee voor de zekerheid voor de taxi of dolmus (bijv. 5 X 20€). Ook is het verstandig om kleine beetjes te wisselen. De koerswisseling is erg sterk en daarom kan het zijn dat u de dag nadat u gewisseld heeft, al meer lira's krijgt dan de vorige dag. Geld mag ongelimiteerd worden ingevoerd. Er is een maximale uitvoer van US $ 5000. Pinnen bij pinautomaten in Dalyan is overal mogelijk behalve in de kleinere dorpen. De internationaal erkende creditcards worden vrijwel overal in het land geaccepteerd, met uitzondering van de kleinere wegrestaurants en hotels. Banken en wisselkantoren zijn open van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Bewaar enkele wisselbewijzen, omdat daar naar gevraagd kan worden, als je bij vertrek je lira's weer terug wilt wisselen.
Internetcafe's, e-mail en bellen
Er zijn in bijna alle badplaatsen en steden internetcafes te vinden. Een deel van die adressen kan je vinden op Cybercafes.com. Wie een Yahoo, Hotmail of vergelijkbaar adres aanvraagt, kan daar voor weinig geld berichten ontvangen en versturen. U kunt in de site van Beyaz Gul aanloggen onder de keuzemenu "Mail Service". Je kan je mobieltje ook gebruiken in Turkije, zelfs op het platteland is er een relatief goede verbinding. Informeer eerst bij je telecomoperator wat de prijs is. Bellen vanuit Turkije naar het buitenland verloopt meestal zonder problemen. De goedkoopste manier om de thuisbasis te bereiken is wellicht je een telefoonkaart aanschaffen in het postkantoor en daarmee telefoneren vanuit de openbare telefooncellen. Er zijn telefooncellen waar je kunt bellen met een telefoonkaart (telefon karti), die verkrijgbaar is bij de postkantoren. Er zijn ook telefooncellen waar je speciale jetons in moet gooien (maar dit maakt langzaam plaats voor de kaarttelefoons). Deze munten zijn verkrijgbaar bij het postkantoor. Voor internationale gesprekken heb je dan de maat buyuk nodig. Bij de postkantoren kun je ook bellen. Je betaalt dan na afloop het aantal tikken. Als je vanuit Turkije naar Nederland of Belgie wilt bellen, draai dan eerst 00, gevolgd door het landnummer (31 voor Nederland en 32 voor Belgie), daarna het netnummer zonder de 0, dan het abonneenummer.
Post Turkse postkantoren (postahane) zijn herkenbaar aan de gele PTT-borden. Grote kantoren zijn open van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 24.00 uur en op zondag van 9.00 tot 19.00 uur. De kleine kantoren zijn open op werkdagen van 9.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 18.00 uur. Postzegels (posta pulu) kun je kopen op het postkantoor. Vraag om Uçak Ile (luchtpost) en schrijf dit ook op de envelop. Luchtpost naar Nederland of België doet er ongeveer een week over. Je kaarten kun je op het postkantoor ook het beste posten, omdat de gele brievenbussen niet frequent geleegd worden. Brieven voor het buitenland moeten in het vakje yurt disi gedeponeerd worden.
Klimaat en beste reistijd
De lente (april tot juni) en de herfst (september tot november) zijn het meest geschikt om te reizen. Het klimaat aan de Egeische en de Middellandse Zeekust is dan perfect, net als in Istanbul. In hartje zomer kan het erg heet zijn aan de kust; het is dan prettig om 's middags, net als de lokale bevolking, een siesta te houden gedurende het heetst van de dag. Als je naar de Zwarte Zeekust gaat moet je niet verrast zijn als het gaat regenen. Door de bergen aan de kust blijven er wolken hangen die regen kunnen opleveren. In het zomerseizoen kun je het beste makkelijke kleding meenemen, goede dichte loopschoenen, eventueel sandalen, een zonnebril, zonnehoed of sjaal, badkleding en een trui of dunne jas voor de avonden. Verder is alles wat je eventueel nodig zou kunnen hebben ook in Turkije te koop. Vanaf ongeveer midden-juni kunnen er in sommige gebieden flink wat muggen zitten vooral de moerasgebieden. Neem muggenspul mee vanuit Nederland en anders vraag je in Turkije naar SINKOV. Werkt perfect, verkrijgbaar in flacon of tabletten voor de 220 apparaat.
Tijdsverschil
Het is in Turkije een uur later dan in Nederland en Belgie.
De Taal
Vrijwel elke inwoner van Turkije spreekt Turks. Voor buitenlanders is het een lastige taal, maar met een woordenboekje, handen en voeten lukt het om een gesprek te voeren. Er is ook een goede kans dat je in het Nederlands of Duits wordt aangesproken door een ex-gastarbeider. In toeristische gebieden spreken veel mensen een Europese taal. In 1928 verving de Turkse leider Ataturk het Arabische schrift door het Latijnse alfabet. Turks is niet de enige taal die in Turkije gesproken wordt. De Koerden, Armeniers en Arabieren hebben bijvoorbeeld hun eigen taal. Er is ook een groot aantal dialecten in Turkije. Klik hier voor het woordenboek van Beyaz Gul!
Diarree Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Vakantiegangers worden er vaak door getroffen als ze net een paar dagen weg zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel, dat veroorzaakt wordt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacterien, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging. Uitdroging betekent dat het lichaam meer vocht, zouten en glucose verliest dan het binnen krijgt. Een gevoel van lusteloosheid en slapte is het gevolg. Dit is te voorkomen door water met een O.R.S.-oplossing te drinken. Deze zakjes, die in Nederland en België bij de apotheek te verkrijgen zijn, bevatten alle mineralen en suikers die het lichaam verliest bij diarree. In plaats van deze oplossing kunnen ook frisdranken zonder koolzuur en stevig gezouten bouillon gedronken worden. Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Als de diarree meer dan enkele dagen aanhoudt zonder bovengenoemde bijverschijnselen, of als je moet reizen dan kun je een paar maal het medicijn Imodium innemen. Dit is een opiumachtig preparaat dat de darmen gedurende een aantal uren volledig stillegt.
Reisapotheek Een kleine reisapotheek zou kunnen zijn: pleisters, verband, watten, schaartje, thermometer, jodium of sterilon, pijnstillers, O.R.S.-zakjes, Imodium, middel tegen reisziekte, zonnebrandmiddel, oordoppen, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET en een jeukverzachtende stift of zalf. Als je regelmatig essentiele geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels of Duits (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat je een reservevoorraad hebt. Veel medicijnen zijn verkrijgbaar in de apotheken (eczane) in het hele land. Vaccinaties Voor een bezoek aan Turkije is geen enkele inenting verplicht. Toch adviseren wij je om ruim op tijd contact op te nemen met het AMC in Amsterdam, de Travel Clinic in Rotterdam of de plaatselijke GG&GD. Zij kunnen je adviseren welke inentingen of tabletten raadzaam zijn (DTP, en Hepatitus-A).
Contactlenzen Contactlensdragers kunnen last krijgen van geirriteerde ogen door stof en opstuivend zand. Neem als het even kan een reservebril mee.
Zon en hitte De (sub)tropische zon is fel en vaak een belangrijke oorzaak van problemen. Verbranding en zonnesteken zijn makkelijker op te lopen dan je denkt. Mijd daarom de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel als je wandelt en gebruik een goede zonnebrandcreme. Die kan het beste van huis uit meegenomen worden. Bij snorkelen en andere watersporten is het raadzaam een T-shirt aan te houden. Drink veel, door de zon verlies je grote hoeveelheden vocht. Nog een opmerking over huidverzorging: maak er een gewoonte van om elk wondje, hoe klein ook, te behandelen met iets als jodium. Infecties zijn in de (sub)tropen snel opgelopen en vaak hardnekkig.
Hiking Wanneer je gaat wandelen of hiking doen moet je een fles water menemen en makkelijke schoenen. Plattegrond of kaart voor wandelroutes kun je in Dalyan niet krijgen. Er zijn wel kaarten maar heel erg onduidelijk. Er zijn wel georganiseerde wandeltochten in het dorp waar je mee kunt gaan.
Drinkwater Het water uit de kraan is niet overal geschikt voor consumptie. In Dalyan is het water wel geschikt voor consumptie. Maar mocht je het niet vertrouwen koop flessen gezuiverd drinkwater, dat kan overal wel. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. IJsklontjes in je cola zijn ook taboe, die worden immers gemaakt van leidingwater. Poets ook je tanden met flessenwater.
Openingstijden
Kleinere winkels zijn in de meeste plaatsen open vanaf een uur of acht 's ochtends en blijven dan tot laat open. Ze kunnen wel tussen de middag sluiten. De grote zaken zijn open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 19.00 uur. Veel musea zijn gesloten op maandag, maar dat is niet standaard zo. Het Topkapi Museum in Istanbul is juist op dinsdag dicht en het Mevlana Museum in Konya is elke dag open.
Achterblijvers
Zorg ervoor dat achterblijvers weten in welk land je bent en hoe lang je wegblijft, spreek eventueel af wanneer je contact opneemt en geef de hotellijst door, die je zo’n week voor vertrek ontvangt. Geef je vluchttijden en vluchtnummers door aan degenen die je ophalen van de luchthaven. Eventuele vertragingen kunnen via het informatienummer op Schiphol (0900-0141) of via Teletekst worden opgevraagd.
Fotograferen en filmen
In Turkije kun je alles fotograferen, tenzij het militaire en 'strategische' objecten zijn (bruggen, vliegvelden of ambtelijke gebouwen). Veel mensen gaan graag op de foto, maar willen wel graag dat je later de foto naar ze opstuurt. Maar als je twijfelt, kun je beter om toestemming vragen. Als er geweigerd wordt, doe het dan ook niet. Wees voorzichtig met het fotograferen van gesluierde vrouwen, biddende mensen en plekken die volgens Turken geen positief beeld geven van hun land.
Fotomateriaal is in Turkije vrijwel overal te koop, maar het is nauwelijks goedkoper dan in Nederland. Let bij de aankoop wel goed op de bewaarplaats (niet in de zon) en de houdbaarheidsdatum van je nieuwe rolletjes. Diarolletjes zijn soms slechter te verkrijgen.
Paspoort Controleer altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is voordat je vertrekt. Het moet bij vertrek uit Turkije nog zes maanden geldig zijn. Een fotokopie van je paspoort is een uitkomst, mocht je dit document onverhoopt verliezen (maak van de foto/naam pagina van het paspoort een fotokopie en stop deze elders in je bagage). In plaats van een paspoort kun je ook een Europese identiteitskaart gebruiken.
Visum Het visum is verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven in Turkije. De visumkosten bedragen circa 15 euro. Het visum is voor Nederlanders 3 maanden geldig, voor Belgen 6 weken. Ook kinderen die in het paspoort van hun ouders vermeld staan moeten een visum hebben. Reizigers met een andere nationaliteit moeten even navraag doen voor een eventueel visum bij de Turkse Ambassade in Nederland of België.
Douanebepalingen Je mag 5 liter sterke drank en 200 sigaretten invoeren. Voorwerpen van extreme waarde (sieraden en ongewoon dure fotoapparatuur of elektronische apparaten) worden bijgeschreven in je paspoort, als garantie dat je ze ook weer mee het land uitneemt bij vertrek. Het is illegaal om antiek (voorwerpen ouder dan honderd jaar) het land mee uit te nemen. Als je het toch doet en je wordt betrapt, kun je flink in de problemen komen. Invoer, gebruik en handel van marihuana en andere verdovende middelen is strikt verboden en wordt zwaar bestraft.
Veiligheid
Turkije is een veilig land om in te reizen. De meeste Turken zijn gastvrije en vriendelijke mensen. Stelen wordt in Turkije gezien als iets zeer laags. In vergelijking tot Nederland wordt er weinig gestolen. Op diefstal staan zware straffen. De criminaliteit neemt echter toe de laatste jaren. Het is dan ook verstandig om een dunne geldgordel met belangrijke papieren op het lichaam te dragen. Geld, dat je voor díe dag nodig hebt, stop je binnen handbereik, zodat je niet steeds met je grote flappen geld hoeft te wapperen. Laat je niet in met mensen die drugs aanbieden. Op de handel en het in bezit hebben van drugs staan in Turkije zeer zware straffen.
Verzekeringen
Een reisverzekering inclusief dekking voor reisongevallen, repatriering en medische kosten is ten strengste aan te raden. Als je denkt dat je al particulier verzekerd bent met een internationale dekking, check dan of de verzekeringsvoorwaarden voldoende dekking geven voor het soort reis dat je gaat maken. Ook is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten, omdat het gaat om grote reissommen. Die je kunt kwijtraken als er iets mis gaat voordat je op reis gaat. Deze verzekering loopt overigens ook door tijdens je reis en vergoedt onder bepaalde omstandigheden eventueel gemiste reisdagen.
Afdingen Mocht u inkopen gaan doen, is afdingen iets wat u niet moet vergeten te doen. Vooral in toeristische plaatsen kan er altijd wat van de prijs af. En dit lukt ook altijd. De verkoper geeft altijd een hogere prijs op maar kan zelfs dalen tot de helft van de opgegeven prijs. Artikelen zijn ook vaak niet geprijsd. De laatste jaren is het echter verplicht in Turkije om artikelen te prijzen, maar ook die prijzen liggen boven de normale prijs. Dus wees geen dief van uw eigen portemonnee en ding af!
Reizen met de Dolmus In Turkije kan je makkelijk met een dolmus van de ene plaats naar de andere of binnen een plaats van de ene naar de andere kant. Dit is goedkoop, de prijs hangt in de dolmus zelf. Je pakt het geld, tikt de gene die voor je zit op de schouder en geeft hem het geld; hij geeft het zo ook weer door tot het bij de chauffeur terecht komt. Zo komt ook je wisselgeld terug. Betaal niet te groot, want dan kan de chauffeur het niet terug geven. Klik hier voor het openbaar vervoer in Turkije!
Belangrijke tip voor de dames Turken zijn gastvrij. Laat je daarom niet misleiden door de plaatselijke winkelier, juwelier of souveniershop die jou een glas appelthee wil geven. De meesten doen dit met de achterliggende gedachte om iets te kunnen verkopen. Vergeet niet dat Turkse mannen op de badplaatsen echte charmeurs zijn! Dus die uitnodiging en gastvrijheid met kopje appelthee kan recht uit het hart komen...of het kan een reden zijn om een mooie dame uit te nodigen voor een avondje uit. Hoe langer zoiets duurt hoe moeilijker je van zo'n man afkomt. Als je maar iets vermoed, zeg dan gewoon NEE!!!! Denk niet dat je die goede mijnheer beledigd ofzo. Je komt in de problemen. Dus als je een slecht gevoel hebt over zo iemand moet je zeker als je alleen bent z.s.m weggaan daar. Je bent gewaarschuwd, je zult niet de enige zijn die een kutgevoel aan zoiets over zal houden. Je moet nooit iets doen waar je geen goed gevoel bij hebt.
De Hamam Veel Nederlanders houden van de Hamam (Turkse sauna). Maar veel Nederlanders weten niet dat officieel in Turkije de originele hamams niet gemengd (vrouwen & mannen) is. Mannen en vrouwen apart dus. Turkije weet dat gemengd normaal is in Europa dus in de touristische gebieden zijn de hamams ook touristisch. Dus gemengd. In Turkije laat een Turkse man nooit toe dat in een hamam zijn vrouw wordt aangeraakt door een man. Als tip kan ik de hamam in Dalaman geven. Ga niet naar een touristische maar vraag naar de hamam waar het gewone volk ook naartoe gaat. Dat zijn meestal de hamams van de gemeente. In de hamam van Dalaman (20 min. van Dalyan) is het zaterdag vrouwendag. Misschien leuk om voor de originaliteit te gaan. Maar je kunt ook gewoon kiezen voor de touristische in Dalyan & Ortaca. Die zijn heel erg duur. Kijk niet raar op als je 30-40 euro kwijt ben p.p als je gewassen en gemasseerd wilt worden. En kijk ook niet raar op als er een figuur bij zit die je vrouw net iets teveel aanraakt. Zelfs dat komt weleens voor. Dat kun je krijgen je als je je vrouw laat wassen door een Turkse geile beer :-). Klik HIER voor wistjedatjes over Turkije!
Veel plezier met de voorbereidingen van je reis!!! Beyaz Gul Motel Restaurant.
Deze pagina is ververst op: Wednesday, 28 March, 2012
Klik hier om weer terug te gaan naar de homepage!  
Klik hier om weer terug naar de homepage te gaan!