Klik hier om weer terug te gaan naar de homepage!
Geografie Turkije in vogelvlucht Turks Eten
 
 
 
Wat mag je verwachten van Turkije als vakantieland ? 
In de loop der jaren heeft Turkije zich ontwikkeld tot een populaire vakantiebestemming. U gaat echter naar een heel ander land dan Nederland en dat betekent dat u geconfronteerd kunt worden met andere mensen, normen, waarden, eten en cultuur. Houdt u hier ten alle tijden rekening mee. Hieronder leg ik het een en ander uit..
De Bevolking
Turkije heeft een populatie van ca. 67 miljoen mensen. Ongeveer de helft daarvan woont op het platteland. Maar meer en meer mensen trekken naar de steden, op zoek naar werk. De steden zijn niet in staat de snelle toeloop van bewoners op te vangen. De mensen zoeken daarom hun toevlucht tot de gecekondu, in een nacht gebouwde (krot)woningen. In de hoofdstad Ankara leven 4,2 miljoen mensen. Istanbul is nog groter: ongeveer 14 miljoen inwoners! Een grote kinderschare is nog steeds een goede oudedagsvoorziening en daarom populair. Er zijn opvallend veel jonge mensen. Het verschil tussen stad en platteland is enorm. Europese invloeden zijn gemeengoed geworden in de grote steden en vooral in (zuid)west-Turkije. Verder oostwaarts is men veel traditioneler ingesteld. Je ziet dit o.a. aan de wijze van kleden.
Van de bevolking is 98% moslim, waaronder een groot aantal soennieten, een kleiner aantal alevieten en nog kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de kleine groepen Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden. De Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Turkije. Hun precieze aantal is niet bekend, omdat hun bestaan officieel altijd is ontkend en ze daarom staan ingeschreven als Turk in plaats van als Koerd. Waarschijnlijk is 20% van de Turkse bevolking Koerd. Het merendeel van de Koerdische bevolking leeft in het oosten en zuidoosten van het land. Cultuur Overal in Turkije vind je spectaculaire opgravingen en monumenten uit verschillende perioden van de geschiedenis. Hittieten, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Seldsjoeken, Osmanen, allemaal lieten ze hier hun sporen achter. We bezoeken bijvoorbeeld Efeze, een hoogtepunt uit de Griekse periode en tevens een hoogtepunt in deze reis: tempels, pilaren, een bibliotheek en theaters. Mooie beelden en een schitterend Archeologisch Museum in Selcuk.
Visuele kunst in de Arabische wereld betekent vaak architectuur, grotendeels omdat de islam afbeeldingen van levende dingen verbiedt. Je kunt genieten van prachtige moskeeën, koranscholen en hammams, versierd met ingewikkelde geometrische patronen en bloemmotieven. Indrukwekkend zijn de Blauwe Moskee in Istanbul en de diverse moskeen in Konya, de meest religieuze stad van het land.
De cultuurverschillen tussen West-Europeanen en Turken zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder heb ik een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners. Genegenheid In de minder toeristische gebieden is het zeer ongewoon om in het openbaar genegenheid voor elkaar te tonen. Zoenen en knuffelen in het openbaar wordt ervaren als hoogst storend. Op een andere manier kussen Turken wel graag. Van jongs af aan wordt ze geleerd de handen van ouderen te kussen als eerbetoon. Bij aankomst of vertrek is het voor mannen en vrouwen gebruikelijk om elkaar te kussen. Als mensen met elkaar een gesprek voeren, staan ze veel dichter bij elkaar dan in het Westen gebruikelijk is. Het is ook volkomen normaal om twee mannen al pratende hand in hand over straat te zien lopen. Etiquette Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Kleding Turken zijn soms conservatief met betrekking tot kleding en niet gewend aan de (in hun ogen) soms bizarre manier waarop toeristen zich kleden. Onderhandelen Onderhandelen is erg normaal in Turkije. Doe het vooral als je souvenirs gaat kopen, het wordt van je verwacht! Neem er de tijd voor. Het is normaal als je tussentijds een kopje thee aangeboden krijgt. Als je tot een compromis bent gekomen over de prijs, ben je verplicht te kopen. Je kunt natuurlijk wel voortijdig afhaken. In winkels met levensmiddelen staan de prijzen wel vast. Als souvenirs zijn hier lederwaren te koop, tapijten, goud en zilver. Wat antiek betreft: het is streng verboden antieke voorwerpen uit te voeren naar het buitenland!
Aile Salonu In sommige restaurantjes lijkt het of er alleen mannen mogen eten, maar als je erom vraagt, sturen ze je naar de aile salonu, een afgescheiden plek waar ook vrouwen welkom zijn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je daar niet mag eten als vrouw alleen de Turken zelf houden het onder elkaar liever gescheiden. Dus mannen meestal beneden en families in de aile salonu. Opdringerigheid Turken zijn over het algemeen zeer beleefde en gastvrije mensen. In toeristische gebieden kunnen handelaren en kinderen wel eens opdringerig zijn, maar dat is doorgaans aan het gedrag van de toeristen zelf te wijten. Indien je met rust gelaten wilt worden, deel dat dan vriendelijk, maar beslist mee, ook al is dat soms moeilijk. Bedenk dat je voor de doorsnee Turk altijd een rijk mens bent, alleen al door het simpele feit dat je je deze reis kunt veroorloven. Gezelschap Als je je in Turkije even terug wilt trekken, zal iemand je al snel, met een glaasje thee, gezelschap komen houden. Turken doen alles graag samen. Niet alleen thee drinken en eten, ook allerlei andere bezigheden, zoals koken, naar de markt gaan en reizen. De familie speelt hierbij een belangrijke rol. Vrouwen Voor de wet zijn vrouwen gelijk aan mannen, maar in de praktijk is Turkije een uitgesproken mannenmaatschappij, waar vrouwen over het algemeen niet veel te vertellen hebben, zeker op het platteland. Voor traditionele Turkse vrouwen gelden strenge regels. Totdat een meisje een huwelijkskandidaat heeft gevonden en getrouwd is, zal er door haar familie streng gewaakt worden over haar eerbaarheid en maagdelijkheid. Alleen reizende westerse vrouwen worden helaas vaak aan het hoofd gezeurd, hetgeen waarschijnlijk vooral te wijten is aan de vele westerse films en de afwijkende moraal. Een kennelijk ongehuwde, volwassen vrouw alleen op vakantie moet wel haast 'eerloos' zijn. In restaurants en theehuizen met het opschrift "aile salonu"(familie salon aanwezig) kun je ongestoord terecht. Voor vrouwen geldt, meer dan voor mannen, dat ze zich het beste wat conservatief kunnen kleden. In de toeristische centra is men meer gewend dan elders, maar ook daar geldt: hoe uitdagender de kleding, hoe meer kans op ongewenste aandacht en weerstand. Een vrouw die alleen uitgaat zal haar mannetje moeten staan. We zouden het zelfs ten stelligste afraden. Turken zijn nogal opdringerig bij het aanschouwen van vrouwelijk schoon.
Gastvrijheid 
De Turken zijn zeer gastvrije mensen. Waar je ook komt word je uitgenodigd een kopje thee te drinken. Niet alleen bij de mensen thuis maar ook in winkels, bij de kapper en zelfs op de markt. Het wordt op prijs gesteld als u hiervan gebruik maakt. Op elke hoek van de straat staat en theeverkoper. Er is keuze uit gewone thee (cay), die erg sterk is of appelthee (elmacay). Naast thee drinken de Turken ook koffie, alleen de thee wordt het meest gedronken.. Net als de thee is de koffie ontzettend sterk en onderin het kopje ligt altijd een laagje koffiedrab. In zowel de thee als de koffie wordt veel suiker gebruikt. De Turkse gastvrijheid is groot, hartelijk en oprecht gemeend. Als u bij mensen thuis wordt ontvangen, moet u meestal uw schoenen uittrekken. Wanneer je bij de mensen thuis komt geven ze de bezoekers snoep, chocolade en daarbij eau de cologne.
Waarmee een Turk plezier doen ? In de eerste plaats door even vriendelijk te zijn (en te blijven) en zijn tradities en gewoonten te eerbiedigen. Mannen zoenen en knuffelen elkaar. Neem daaraan geen aanstoot. Dit gebruik is niets meer dan een gewone vriendelijke begroeting. Dames moeten tevens beseffen dat het machogevoelen bijzonder in trek is in Turkije.
 
De Turkse mensen leven veel buiten. De winkels
zijn dan ook open tot laat in de avond. In de
zomer is het altijd gezellig buiten. Turken zijn
echte gezelschapsmensen en levensgenieters.
Ze geven veel om lekker eten en drinken en
gaan vaak uit eten. Of in het park een kopje thee
drinken. 

Wanneer je zoals hiernaast 2 mannen arm om 
arm ziet, of mannen die elkaar kussen, moet je
niet raar opkijken. Dit is heel erg normaal in
Turkije. Vriendschap is bij ons geen afstand
nemen maar juist dichter bij elkaar komen.
Mannen die elkaar omhelzen en kussen 
zul je in Nederland waarschijnlijk alleen in de 
homobars tegenkomen. Wanneer ik (Akin) in
Nederland ben doe ik dat toch omdat ik een
beetje de schijt heb... en erg trots ben om mijn
cultuur.
 

Links de webmaster van deze site Akin, rechts Vedat de dolmusboot kapitein...

Turkse vrouwen in traditionele kledij. De 3'e dame van rechts is Resmihan.
Folklore 
Kamelengevechten Efese en omgeving (januari); Festival folklore en volkskunst in Efese (april-mei); Kunst- en cultuurfestival Istanbul (mei-juni); Olieworstelwedstrijden Edirne (juni); Karikatuur- en humorfestival (Nasrettin Hoca) in Aksehir; Festival ambachten en toerisme te Avanos (augustus); Internationale jaarbeurs Izmir (augustus-september); Filmfestival Antalya (september); Bodrum-zeilcup (oktober); Sinterklaas in Demre en Antalya (december); Mevlana (herdenkingsplechtigheden met draaiende derwisjen te Konya (december)
Elke streek heeft haar klederdrachten, muziek en typische dansen. De meest gekende zijn: Kasik Oyunu (lepeldans in Konya); de Horons (een bijzonder snelle mannendans langs de Zwarte Zee); de dans met zwaard en schild in Bursa, die herinnert de Ottomanen.
Godsdienst en moskeebezoek
Nagenoeg iedereen is er Moslim. Toch is Turkije niet fundamentalistisch. Vijf maal per dag worden de gelovigen via de luidsprekers op de minaretten opgeroepen om te bidden. Vrijdag is de rustdag. Een moskeebezoek mag niet op je programma ontbreken. Daarvoor dien je een paar aandachtspunten in acht te nemen. Iedereen moet zijn schoenen uitdoen vooraleer het tapijt te betreden. Vrouwen hebben een hoofddoek op en de armen en schouders zijn bedekt. Zowel mannen als vrouwen moeten verder 'zedelijk' gekleed zijn. Voor toeristen zijn moskeeen over het algemeen vrij toegankelijk, behalve als er een gebedsdienst is. Het is daarom raadzaam op vrijdag de moskee te mijden. Het kan voorkomen, dat een deel van de moskee is afgeschermd voor moslims, zodat die daar kunnen bidden, zonder gestoord te worden door horden toeristen. Voordat je een moskee bezoekt, moet je ervoor zorgen dat je gepast gekleed bent. Bij het betreden van de moskee moet je je schoenen uit doen. Er staan speciale rekken, waar je je schoenen kunt achterlaten. Vrouwen en mannen moeten kleding dragen waarbij schouders en knieen bedekt zijn. Vrouwen dienen ook nog een hoofddoek te dragen. Het wordt op prijs gesteld als je in de moskee niet te hard praat en geen foto's neemt van biddende mensen. Let er ook op dat je niet voor biddende mensen langs loopt. Een donatie wordt bij het verlaten van de moskee op prijs gesteld, maar is niet verplicht.
 

Minaret van een moskee. Via de
luidsprekers worden de gelovigen
opgeroepen om te bidden.
Besnijdenisfeest 
De besnijdenis is een hoogtepunt in de islam, zoals het communiefeest voor de katholieken.
Als de baby een jongetje is, volgt na verloop van tijd de besnijdenis. 
Dat is een belangrijke en feestelijke gebeurtenis voor de familie. 
De besnijdenis is een voorwaarde om moslim te mogen zijn, zo is de algemene opvatting. 
Maar ook wie het geloof niet belangrijk vindt, laat zijn zoon besnijden. 
Het is onderdeel van de cultuur en traditie en ook lichamelijke hygiëne speelt een rol. 
Een jongen kan als baby besneden worden, maar meestal wacht men tot hij tussen de 
vijf en acht jaar is. Op het platteland wordt de ingreep verricht door een ervaren besnijder, 
die vaak geen medicus is. In de stad gaat men over het algemeen naar een ziekenhuis. 
De familie organiseert meestal een groot feest, vergelijkbaar met een bruiloft. 
Omdat zo’n feest natuurlijk heel wat kost, zie je regelmatig twee of meer broertjes of 
neefjes in het feestelijk versierde bed zitten, opgedirkt en wel.
Feesten en tradities Feesten in de familie zoals geboorte, besnijdenis, verloving en huwelijk worden als het enigszins 
mogelijk is groots gevierd. Omdat de feesten veel geld kosten, wordt er vaak lang voor gespaard. 
In de dorpen wordt iedereen uitgenodigd en in de steden worden uitnodigingen verstuurd. 
Toeristen zijn alleen welkom wanneer ze gevraagd worden. Mocht je dat overkomen, maak daar dan zeker gebruik van!
Hamam 
De Hamam, of Turks Badhuis, wordt nog steeds veelvuldig gebruikt. De Hamam heeft een aparte afdeling voor mannen en vrouwen. Kinderen gaan met de vrouwen mee, de jongens tot ze 12 jaar oud zijn. In de toeristencentra kunnen de toeristen wel gemengd gebruik maken van het bad. Bij binnenkomst word je begeleid naar een kleedruimte waar je je kleding kunt achterlaten en jezelf kunt hullen in een speciale doek, toeristen houden onder deze doek hun badkleding aan. Daarna ga je naar een ruimte waar in het midden een grote marmeren plaat staat. Deze is warm. Door hierop te gaan liggen openen de poriën van de huid zich. Na een poosje komt er een man die met een ruwe handschoen de hele huid scrubt. Nadat je je hebt afgespoelt mag je je lekker laten inzepen. Daarna weer afspoelen. Wanneer je wilt kun je je laten masseren met olie. Na afloop van de hele sessie ontvang je droge doeken en uiteraard een kopje thee. Na even rustig te zijn bijgekomen is het tijd je weer aan te kleden. Bij buitenkomst voel je je heerlijk rozig en schoon.

Je zult vaak dorst krijgen in Turkije.
Om die dorst te lessen kun je van
alles drinken. Bekende Turks bier
is Efes Pilsen. Tuborg wordt ook
veel gedronken. Je kunt overal
thee drinken. In Istanbul kun je
nog een man tegenkomen die op
traditionele wijze gekleed limonade
verkoopt. Wanneer je echt goed
zat wilt worden moet je absoluut
de Raki proberen! Dat is de
drank voor de mannen. Puur is het
te sterk daarom wordt er water
bij gedaan. Overal waar je bent kun 
je mineraalwater of andere drinken
kopen. Het barst in Turkije van de
supermarkten die heel laat openzijn
 
De nationale drank is Raki. Een anijsachtige drank, te vergelijken met het Griekse Ouzo. 
Het wordt puur gedronken of aangelengd met water. Gemengd met kersensap is ook een erg lekkere combinatie!
Turken zijn stevige rokers. Men zal zelden stuiten op een rookverbod. Nederlandse merken zijn er niet verkrijgbaar. 
De gekende Amerikaanse merken kosten er zowat de helft van bij ons.

Turkse vrouw is een kilim aan het maken
 

Turkse tapijten zijn een begrip in de wereld. Het weven van tapijten 
dateert uit de tijd dat Turkse stammen nog als nomaden rondtrokken
en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een ware volkskunst.
De wereldberoemde kilims of kelims van turkije vertellen
dan ook het verhaal van een volk dat met dieren en huizen
rondtrok. Zijn in de alleroudste exemplaren nog duidelijk
dieren te herkennen, met de bekering tot de islam werden
deze dierlijke figuren steeds abstracter.
Bij de aanschaf van een tapijt komt heel wat kijken. Het
kopen van een bijzonder tapijt kan gerust een halve dag
in beslag nemen. Als je geen verstand van tapijten hebt
en er toch een wilt aanschaffen, is het zaak dat je voordat
je een tapijthandel binnen stapt aan de zelfstudie gaat.
Anders is de kans niet gering dat je een kat in de zak koopt.
Met andere woorden, een machinaal vervaardigd tapijt voor
de prijs van een handgewoven. Orienteer je dus goed
en koop niet bij de eerste de beste. Vooral bij de koop
van een tapijt is het zaak dat je goed kunt onderhandelen
over de prijs.

                 De bazaar in Istanbul toen....

Een andere overdekte markt is de Egyptische Bazaar in Istanbul 
(aan de Nieuwe Moskee en Galatabrug). 
Hier vind je specerijen en Turks snoepgoed. 
Voor kledij moet je in de winkelstraten zijn. 
De meest bekende is de Istiklal Caddesi (ook in Istanbul)      De bazaar in Istanbul nu....

Een Bazaar is een overdekte marktplaats waar 
het alle dagen gonst van de activiteiten, 
behalve op zondag. De grootste attractie is de 
Grote Bazaar in Istanbul (omgeving Beyazit). 
Talloze winkeltjes in een wirwar van overdekte straatjes. 
Het is er steeds zeer druk maar hier vind je een enorm 
aanbod aan Turkse tapijten. 
Kopen hoeft hier niet meteen want u kunt genieten 
van de sfeer, het afdingen en het enorme aanbod 
dat voor uw ogen uitgestald wordt.
 

De meneer hiernaast is een ijsverkoper. En dan bedoel ik echte
Maras ijs en niet zomaar ijs! Deze ijssoort is heel erg beroemd in
Turkije. Als je er komt dan moet je dit ijs beslist gaan eten. Maar let
op want deze ijsverkoper kent allerlei trukjes om geintjes uit te halen
met je. Je bent gewaarschuwd.
Dit ijs heeft een speciale samenstelling en lijkt wel elastisch.
Tijdens de bereiding wordt het ijs geslagen. Door de samenstelling
en de bereiding smelt deze ijs ook niet zo snel.
 

Waterpijpcafe toen...
 

Waterpijpcafe nu...(waterpijp in het Turks is Nargile)
De culturele hoofdstad van Turkije is zonder twijfel Istanbul, het vroegere Constantinopel. 
De sprookjesachtige wereldstad is prachtig gelegen aan de rivier de Bosporus - op de grens van Europa en Azie. 
Het staat vol met indrukwekkende historische gebouwen (zoals de enorme moskee Aya Sofya en het Topkapi Paleis), 
gezellige theehuisjes, intrigerende steegjes en mooie bazars.

Uit de tijd van Mehmet de Veroveraar, stamt ook de Grote Bazaar. Geen plek waar je meer de oosterse sfeer 
aan den lijve ondervindt. Je komt er gewoon zintuigen tekort. De geur van oosterse kruiden, lederwaren, snoep, fruit, zweet 
en sjis kebab vermengen zich tot een complex aroma. Overal prijzen de handelaars hun waren luidkeels aan en wedijveren 
om elke kooplustige met hun superlage prijzen. De nauwe overdekte galerijen zijn stampensvol geladen met waren die 
door kleur en schittering om je visuele aandacht smeken: 
zwart glimmend leder, zacht glimmend goud, fel gekleurde tapijten, fluorescerende snoepjes. 
En mensen, mensen en nog eens mensen; je loopt hier tegen iemand aan en terwijl je een vluchtig pardon mompelt, 
krijg je zelf een por in de rug. Afdingen is hier bovendien de nationale sport. Voor je de helft van de oorspronkelijk opgegeven 
prijs benadert, mag je gewoon niet opgeven. Orientaalser kan het echt niet.
 


Als je lekker een avondje wilt Turken kun je naar de lounge
restaurant Sultan gaan in Rotterdam. Hier kun je lekker
eten en daarna gaan waterpijpen.

Hiernaast zie je mijn broer Alper lurken aan de waterpijp.
Er zijn veel verschillende benamingen voor de waterpijp 
in omloop. 
Hier in Nederland wordt het voornamelijk waterpijp genoemd, 
maar in Turkije noemen ze het gewoon Nargile.. 
In het Midden-Oosten is dit al meer dan 850 jaar een
 welbekende manier van roken.
De populariteit van deze unieke manier van roken n
eemt over de gehele wereld snel toe. 
Veel mensen prefereren het roken van een waterpijp 
boven het roken van sigaretten en sigaren. 
Dit komt voornamelijk door de smaakvolle, 
zachte en koele smaak van de rook. 
In veel landen waar de waterpijp al sinds een lange 
tijd ingeburgerd is, worden sigaretten rokende mensen 
als gehaaste types gezien. 
Mensen die waterpijp roken daarentegen worden 
als relaxte en sociale mensen gezien.

Hiernaast op de foto (van links naar rechts):
Akin Karabulut
Selcuk Gonenc
Ismail Ozdemir
Taner Akcay
Imdat Ugur
Alper Karabulut
Wij gaan regelmatig met zijn allen lekker eten en sporten.
Mijn beste vrienden zijn Turks. Ik heb ook Nederlandse vrienden.
Alleen lukt het me op de een of andere manier niet om het ijs te
breken. Maar het maakt niet uit. Ik zei het al eerder...wederzijdse
acceptatie en respectatie.
 
Turkije is een schatkamer van beschavingen. Het land dat met de komst van de Seltsjoeken en de Turken 
opgenomen werd in de Islamitische wereld bleef sterk beïnvloed door de beschavingen uit voorgaande eeuwen. 
Turkije werd net als Iran en Afghanistan nooit deel van de Arabische wereld, daarvoor had het land reeds een te 
diepgewortelde eigen cultuur. De Turkse cultuur bevat naast de islam ook elementen van het shamanisme, 
zoroastrianisme, taoisme en fragmenten van de Byzantijnse en Chinese culturen. Iedereen die het land 
bezoekt is diep onder de indruk van de rijke cultuur van deze 'wieg der beschaving'.
 

Cultuur, natuurschoon, traditie en een gezond klimaat.
Door de eeuwen heen heeft Turkije zijn succes steeds 
weten te handhaven onder het motto: 
"Vrede bij ons, vrede in de wereld". Sinds 1946 heeft 
Turkije een democratisch meerpartijensysteem. 
Turkije heeft rond de 65 miljoen inwoners, waarvan ca. 
41% op het platteland leeft. 99% van de bevolking is Moslim. 
Turkije garandeert totale godsdienstvrijheid voor niet moslims. 
De gastvrijheid van het land is een van de hoekstenen 
van de Turkse maatschappij. Zelfs de armste mensen 
zetten hun gasten het beste voor. 
U wordt geimponeerd door de mooie omgeving, 
vriendelijke mensen en uitstekende gastronomie.
Overal in Turkije kun je doner vinden.
Op elk hoek van de straat is er wel een. Alleen een tip, er is altijd een
plek waar de doner het lekkerst is. Je betaalt wel iets meer maar dan
heb je ook wat. Vraag het aan de Turkse mensen. En probeer de
"Iskender doner" want die is overheerlijk!
Vraag een Turk wat zijn beroep is en er is er een grote kans 
dat hij 'handelaar' zegt. Turkije is het land van de handel, 
de hele bevolking lijkt zich met deze bedrijfstak bezig te houden. 
In de kleine steegjes van Istanbul zijn overdekte bazaars, 
waarin alles beweegt. De handelaars verkopen eau de cologne, 
zakmessen, gebakjes, Turks fruit, aanstekers, tassen, 
wasmachines, tapijten, noem maar op. 
De handelsgeest ontstond tijdens het Ottomaanse Rijk, toen er een 
vrije markteconomie was. 
Ook nu nog gaan de goederen driftig van hand tot hand. 
Het handelen over de prijs neemt daarbij een belangrijke plaats in. 
Hoewel er in Turkije al geruime tijd vaste prijzen bestaan 
voor normale gebruiksgoederen, kun je op de markt of in een 
klein snuisterijenwinkeltje vaak wel afdingen.

 Wie kent het niet? De lekkere doner!
Religie
De islam begint in de Turkse samenleving een steeds grotere rol te spelen. Dat het goed gaat met de islam in Turkije blijkt uit de groeiende invloed op politiek gebied, een toename van het aantal islamitische scholen, organisaties, en het nauwer aanhalen van de banden met het Midden-Oosten. Ook is er een ongekende groei te zien van het aantal publikaties met een islamitische thematiek. Deze groeiende invloed van de religie op vrijwel alle lagen van de samenleving hangt samen met een proces dat misschien het beste te omschrijven valt als de herleving van de islamitische identiteit. Naast de islam zijn er ook religieuze minderheidsgroeperingen, zoals aanhangers van de Armeense, Chaldeeuwse, Byzantijnse en Latijnse kerk. Ook kent het land Joden en Protestanten. De grondwet geeft deze religies bestaansrecht. Helaas doen zich in de praktijk wel eens problemen voor.
Wisten jullie dat steeds meer mensen op vakantie gaan naar Turkije?
Vooral naar de Turkse kust. Het is daar altijd mooi weer en lijkt wel een beetje op de andere Zuid Europese landen. Alleen kun je merken dat de cultuur wat anders is. Mensen zijn heel erg gastvrij en je ziet er veel Moskeeen. De Turkse mensen zijn geen Arabieren. Dit zijn de meeste Moslims. Arabieren komen oorspronkelijk uit
Saudie Arabie. Ze zijn naar andere landen getrokken om de Islam te verspreiden.
De Turken zijn vroeger vanuit het midden van Azie naar Turkije getrokken. Tijdens deze trektocht hebben ze het geloof de Islam leren kennen. Dit hebben ze mee genomen naar hun land.
Vroeger heette Turkije het Osmanen Rijk. Het was nog veel groter dan Turkije nu is. Maar in 1918 stortte dit rijk ineen. Op 29 oktober is de republiek Turkije tot stand gekomen. Daarvoor werd het nog steeds het Osmanen Rijk genoemd. Vanaf toen zijn de Turken bezig geweest om van Turkije een mooi modern land te maken. De Islam werd gescheiden van de staat. Dit betekent dat de regering niet meer rekening met de regels van de Islam hoeft te houden. Turkije is dus aardig modern. Wist je dat alle mensen miljonair zijn in Turkije? 1 euro is ongeveer 1,5 miljoen lira! Als je 20 euro in je spaarpot hebt zitten, heb je in Turkije 30 miljoen liras! Typisch Turks is het koffiehuis. Daar komen mannen bijeen en gaan koffie drinken. Ze gaan met elkaar praten of spelen spelletjes. Maar er wordt vaker thee dan koffie gedronken, want thee is het populairste drankje in Turkije. De mensen in Turkije zijn zeer vriendelijk en willen vaak een praatje met je maken, vooral in de bus en in (zoals hierboven genoemd) pensions. Al spreek je elkaars taal niet, met handen en voetenwerk kom je een heel eind. Ik zou zeggen wie van cultuur houdt en van rondreizen: Ga naar Turkije het is een ongelofelijk mooi en afwisselend land met erg vriendelijke mensen. En voor degenen die van strandvakanties houden ga lekker ergens naar de kust (Bodrum, Marmaris of vergelijkbare grote plaats) je zal zien dat het je goed bevalt! Vandaag de dag is het al absoluut niet uniek meer om een woning(en) of grondstukken in Turkije te bezitten. Steeds meer mensen zoeken een zeker alternatief in relatie tot de Euro. Men belegt liever in buitenlands onroerend goed dan in risicovolle aandelen en/of andere waardepapieren. Ook het mediterrane klimaat speelt een belangrijke rol. Er zijn veel voorbeelden van tevreden kopers. Veel Europeanen hebben in de laatste jaren hun droomhuis in de zon gekocht en zijn het jachtige West Europese leven ontvlucht. De ervaring leert dat men hier absoluut geen spijt van heeft. De gastvrijheid van de mensen, het klimaat, het natuurschoon, alsmede een ongekend surplus aan vrije tijdsmogelijkheden zorgt voor een aangenaam verpozen. Het uitgestrekt schiereiland (Turkije) heeft meer dan 8.333 km kustlijnen langs de Zwarte zee, de zee van Marmaris, de Egeïsche zee en de Middellandse zee. Het is een jonge verrijzende natie die ondanks een gigantische toeloop van toeristen niet alleen een vakantieland, maar al lang een land is geworden waarin ook het bedrijfsleven wil investeren. De Turkse overheid maakt het buitenlanders niet al te moeilijk eigenaar van een grondstuk te worden. De grond is relatief zeer goedkoop en de lage kosten van levensonderhoud zorgen ervoor dat men hier onder gunstige omstandigheden zeer goed kan leven.De kwaliteiten van Turkije als productie- en handelsnatie zijn de laatste jaren reeds enorm vooruitgegaan. De belastingen en heffingen zijn ongekend laag in vergelijking met die in de West Europese landen. Turkije maakt een enorme ontwikkeling door. Wie thans besluit grond in Turkije aan te kopen kan ook nog eens op een zeer attractieve rentevoet rekenen! Door de ligging op de grens van Europa en Azie bezochten in de loop van de geschiedenis vele volkeren het gebied, die elk de sporen van hun cultuur achterlieten. Vooral de overblijfselen uit de Hittische, Romeinse, Griekse en Byzantijnse tijd zijn indruk- wekkend. De Seldjoeken brachten vervolgens de invloedrijke Islamitische godsdienst mee. De invloed van de Seldjoeken en Ottomanen is nu nog zichtbaar in de architectuur, de beeldende Kunst en de literatuur. Het land is al sinds tijden de scheidingslijn tussen het Oosten en het Westen. De Perzische koning Xerxes, de Grieken en de Romeinen, alsmede Alexander de Grote voerden hun oorlogen om dit land, dat "Klein Azie" werd en wordt genoemd. Hier sprak ook Julius Ceasar zijn beroemde woorden: "Veni, vidi, vici" (Ik kwam, zag en overwon). Turkije is met haar jarenlange geschiedenis en schitterende nalatenschap een ware schatkamer met unieke culturele rijkdommen waarmee u bij iedere schrede in dit land nadrukkelijk geconfronteerd wordt. Het land is een paradijs van zon, zee, bergen en meren. Wie het leven in dit land werkelijk genieten wil, dient bereid te zijn, zijn eigen levenswijze aan te passen en de hectiek van West Europa achter zich te laten. Wees ruimdenkend en begripvol en glimlach simpel om futiliteiten. Neem de tijd en laat de fascinatie van dit land op u inwerken. Geniet optimaal van alle jaargetijden in dit wonderschone land tussen Europa en Azie. Als enig land in de wereld ligt Turkije in twee continenten (4% van het landoppervlak en de helft van de wereldstad Istanbul liggen op Europees grondgebied, de rest bevindt zich op Aziatisch gebied). De ommekeer in Turkije werd veroorzaakt door de val van het Kalifaat in het jaar 1922, veroorzaakt door Mustafa Kemal Atatürk, de "vader van de Turken". Hij bracht het land grote veranderingen en hervormingen. Zo werd het moeilijke Arabische schrift afgeschaft en vervangen door het Latijnse alfabet, de leerplicht ingevoerd en de Fez (de muts bij mannen) verboden. De vrouwen werden niet meer verplicht gesluierd te gaan, zij kregen politieke rechten en de gelijkstelling van man en vrouw voor de wet werd gegarandeerd. Ook de naamgeving werd drastisch hervormd. Sinds 1934 kent men achternamen.
De dood van Atatürk in 1938 betekende een zware slag voor de natie. Tot op de dag van vandaag wordt Kemal Atatürk, die de Turken niet alleen een nieuw leven, maar in de wereldopinie ook een geheel nieuw imago verschafte, zeer vereerd. Ondanks de sterk verwesterde houding blijft Turkije een islamitisch land. Tot de oude tradities behoort ook de spreekwoordelijke gastvrijheid waarmee u direct wordt geconfronteerd bij een verblijf in dit land. Een ieder, die privé of zakelijk nauwe contacten onderhoudt met Turkse mensen weet hun waardigheid, trots en hun ongelofelijke improvisatietalent op waarde te schatten. Turkije is een land van 1001 nacht en een land waar u zich snel thuis zult voelen. Turken hebben soms blond haar en blauwe ogen, soms hebben ze de spleetogen van Mongolen die rechtstreeks uit Oelan Bator komen. Vrouwen lopen rond in korte rokjes of verborgen achter sluiers. In de cafés staan de nargilehs (waterpijp) naast de videorecorders... Kortom, het komt vrij chaotisch over en je wordt voortdurend heen en weer geslingerd. Je hoeft niet altijd tussen twee continenten te kiezen. Het bewijs: Turkije is het enige islamitische land dat deel uitmaakt van de N.A.V.O. en dat buitengewoon lid is van de E.E.G. De Turken zijn in het algemeen verdraagzaam met betrekking tot de toeristen. Om ze kwaad te maken zijn er twee middelen: Constantinopel zeggen in plaats van Istanbul en ze uitmaken voor Arabieren. Stel je klok dus bij. Istanbul is geen Constantinopel meer sinds de veroveringen van de stad in 1453. Wat de Turken betreft, ze zijn nooit Arabieren geweest. De Turken komen niet van het Arabische schiereiland, maar uit Centraal-Azië. Ze zijn tot de islam bekeerd tijdens hun omzwervingen naar het westen, door het contact met de Perzen uit Iran en de Abbasidische dynastie van Bagdad. Islamieten dus, maar geen Arabieren. Het woord 'turk' verschijnt in de Chinese kronieken in het 1ste millennium v.Chr. Het betekent...sterk.
De jacht op rendieren op de Siberische steppes maakte van de Turken in die tijd geweldige krijgers. Zelfs de Chinese muur schrikt ze niet af. De problemen komen enkele eeuwen later voor het westen. Zodra er een tekort aan neerslag is en gras schaars wordt, zetten hordes Turken zich in beweging naar het westen. Met de angst om het hart ziet Europa dan de 'barbaren' te voorschijn komen: Atilla en de Hunnen, de Mongool Djenghis Khan en zijn Turkse Oejgoeren, daarna Tamerlan die merkwaardigerwijs voor Constantinopel rechtsomkeer maakt. De Turken zijn heden ten dage trots op die heldenfeiten. Afgezien van de invasies, zijn ze ook grote oprichters van een imperium geweest, het Ottomaanse Rijk. 23 Nisan Cocuk Bayrami (23 April Kinderfeest) Net als Nederland heeft Turkije nationale feest- en gedenkdagen. Een van die dagen is de Dag van het kind of, in het Turks "Cocuk Bayrami". Die valt op 23 april (23 nisan). De dag is in 1920 ingesteld door een staatman die Ataturk, de vader van de Turken wordt genoemd. In Ankara (hoofdstad van Turkije) richt hij een parlement op dat nog steeds bestaat, de Grote Nationale Vergadering. Die moet de staat helpen oprichten. Op 23 april 1920 komt die voor het eerst bijeen. Mustafa Kemal roept deze dag uit tot een nationale herdenkingsdsag voor alle kinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog en de oorlog voor de nieuwe Turkse staat zijn omgekomen. Verder wil hij ieder jaar op 23 april blijven herdenken dat op die dag met de opbouw van de nieuwe staat is begonnen. Ten slotte wil hij ieder jaar op 23 april alle kinderen in de nieuwe staat in het zonnetje zetten want, zoals hij eens zei: 'Kinderen zijn een nieuw begin voor wat morgen is". Ze moeten als ze volwassen zijn geworden het land besturen. De Dag van het Kind wordt nu ook in Japan, Korea en enkele andere landen gevierd. De Dag van het Kind in Turkije is een groot feest dat in het hele land gevierd wordt. Om te beginnen krijgen alle kinderen die daar op de basisschool zitten die dag vrij. Verder is het een dag die door kinderen op school gevierd wordt. Ook krijgen kinderen op die dag cadeautjes van hun ouders en moeten ouders wat extra aardig voor hun kinderen zijn. Ten slotte gaan kinderen die dag of een hele week met hun school er opuit om mee te doen aan grote feesten. Dan worden er in grote stadions sportwedstrijden gehouden en voorstellingen gegeven waar kinderen van vershillende scholen aan meedoen. Kinderen zijn de baas! Turks onderwijzer "Mursel Karabulut" geeft folklorelessen aan een groep Turkse jongeren ivm de 23 april voorstellingen in Bergen op Zoom... Ramadan is de negende maand van het Islamitische maanjaar. Dit is de maand waarin God de Koran openbaarde. Ramadan begint als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel hebben gezien. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele omgang hebben zolang de zon op is. Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, het lichaam te leren beheersen en God te danken. Tevens herinnert het de rijken eraan hoe het is arm en hongerig te zijn. Wist je dat... Tijdens de vastenmaand Ramadan: 's ochtends de mensen gewekt worden door een trommelaar en gezang in de straten en 's avonds een kanonschot het moment aangeeft dat men weer eten kan? De oproep tot gebed van de Moezzin vijf maal per dag van de toren klinkt? Dit ritueel wordt elke dag in elke moskee herhaald. Met het Kurban Bayram (het offerfeest, 40 dagen na de Ramadan) iedere familie die het zich kan veroorloven, een ram, schaap, kameel of stier slacht en het vlees deelt met een ieder die zich dat niet veroorloven kan?
Suikerfeest
Tijdens Ramadan is het feest na zonsondergang. Als beloning voor de zelfbeheersing overdag mag men zich dan tegoed doen aan rijke maaltijden. Orthodoxe moslims brengen de laatste tien dagen van Ramadan in de moskee door. Daar bestuderen ze de Koran en bidden ze. Het hoogtepunt is de avond van de 27ste dag. Dan viert men 'lailat-al-kadr': de nacht waarin de Koran is geopenbaard. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de voorbereiding voor 'Eid-ul-fitr' ('het feest van het verbreken van het vasten' of 'suikerfeest'). Tijdens dit drie dagen durende feest trekt men nieuwe kleren aan, worden cadeaus uitgewisseld, geeft men voedsel aan de armen en komen mensen bij elkaar om te eten en drinken. Sommige moslims hervatten het vasten op de tweede dag van de nieuwe maand. Dit vrijwillige vasten heet 'saum s-saabirien' ('het vasten van hen die volharden') en duurt zes dagen. Een goede moslim voldoet aan vijf plichten: de geloofsbelijdenis (Allah is de enige God en Mohammed is zijn profeet), vijf gebeden per dag met het gezicht naar Mekka gericht, aalmoezen geven, vasten tijdens Ramadan en minstens een keer in zijn leven een pelgrimstocht naar Mekka maken, de Haddj. De Haddj
Eenmaal in zijn leven moet de moslim die daartoe lichamelijk en financieel in staat is, een pelgrimstocht maken naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabie. Deze pelgrimstocht ('haddj') voert langs heilige plekken die worden geassocieerd met de profeten Ibrahiem (Abraham) en Mohammed. De haddj mag op elk tijdstip van het jaar worden gemaakt, maar het liefst in de twaalfde maand. Dit is de maand van de bedevaart. Het offerfeest is vooral een feest van geven en goede daden. Delen met anderen is een echt Islamitisch gebruik, maar op deze dag wordt er nog eens extra de nadruk op gelegd. Het offerfeest is (na het suikerfeest) de tweede belangrijke feestdag van het Islamitisch jaar. Het wordt volgens de Islamitische kalender gevierd op de tiende dag van de twaalfde maand van het heilige jaar. Op de tiende dag van de haddj offert de pelgrim een geit of een schaap. Dit offerfeest herinnert aan de liefde van Ibrahiem voor God. Ibrahiem was God namelijk zo toegewijd dat hij bereid was zijn zoon Isma'iel te offeren. God zond daarop een schaap dat Isma'iels plaats op het altaar mocht innemen. Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren het offerfeest in hun eigen land. Families die het zich financieel kunnen veroorloven, kopen met zes andere families een offerdier en laten dit ritueel slachten. Het offerdier is vaak een schaap of geit, maar ook grotere dieren, zoals koeien en stieren, zijn toegestaan. Zolang het dier maar gezond is. Na het slachten wordt het dier in drieën gedeeld. Het eerste deel is voor de familie, het tweede voor gasten en het derde wordt aan de armen gegeven. De opbrengst van de huid van het offerdier is bestemd voor liefdadige instellingen. Toiletten In Turkije vind je zowel hurktoiletten als de ons bekende wc-potten. In plaats van wc-papier is er bijna altijd een kraantje op het toilet. Als er wel wc-papier aanwezig is, moet je dat na gebruik in de toiletemmer gooien. De wc's raken hier namelijk snel verstopt, omdat de riolering hier niet op gebouwd is. Buikdanseres
De Turken zelf gaan voor het zien van de buikdanseressen naar een gazinos (nachtclub). Voor de toeristen worden speciale Turkse avonden georganiseerd waarbij natuurlijk de buikdanseres niet ontbreekt. Het is opvallend hoeveel jonge vrouwen deze "kunst" blijken te beheersen. In authentieke Turkse bars zie je regelmatig vrouwen op deze manier dansen. Feestdagen Zondag is de officiele verplichte rustdag? behalve in toeristische centra
1 januari: tijdens onze nieuwjaarsdag zijn alle fabrieken en kantoren gesloten
23 april: Onafhankelijkheidsdag (begint dikwijls al de 22ste in de namiddag)
19 mei: Feest van Jeugd en Sport
27 mei: Dag van de Constitutie
30 augustus: Feest van de Overwinning (op de geallieerden in 1922)
28-29 oktober: Nationale feestdag
10 november: sterfdag van Ataturk
Religieuze feestdagen: zij vallen elk jaar elf dagen vroeger. Zo is er o.m. de Ramadan (omstreeks eind november 2001) en Kurban Bayrami (het Offerfeest) dat vier dagen duurt en zes weken na de Ramadan volgt. Andere religieuze feesten zijn Seker Bayrami, te vergelijken met onze paasdagen. Dit feest volgt op de Ramadan
Belangrijke familiefeesten zijn de besnijdenis en het huwelijk
Een traditioneel feest is Hidirelliz, het Feest van de Lente op 5 en 6 mei. Informatie over de periodes van de Ramadan (Islamitische vasten) kan je vinden op http://www.holidayfestival.com evenals nog extra informatie.

Speciale festivals
Januari Kamelen Festival te Selcuk (Efeze)
Februari Volksdansfestival te Ankara (drie dagen aan het eind van de maand)
Maart Internationaal Film Festival te Istanbul
April 'Mesir' Festival te Manisa
Internationale Dag van het Kind te Ankara
Mei Ephese International Festival of Culture and Tourism te Selcuk
Yunus Emre Cultuur en Kunst Week - Eskisehir
Internationaal Kilim - Tapijt Festival te Usak
Juni Zee en Muziek Festival - Cesme
Juli Abrikozen festival te Malatya
Keramiek Festival te Kutahya
Volksdansfestival te Samsun
Traditioneel Kirkpinar Worstelen te Edirne
Augustus Herdenkingsfeest van Haci Bektasj te Nigde (19e)
Troje Festival te Canakkale
Izmir International Festival te Izmir (Eind augustus - begin September)
September Golden Orange Film & Art Festival te Antalya
Herdenkingsfeest van Ahi Evran te Kirsjehir (4 dagen)
Hittieten festival te Corum (Mid-Sept, 4 dagen)
Cappadocisch wijnoogst festival te Urgup
Watermeloenfestival te Diyarbakir
Kultuur en Kunst Festival te Adana
Oktober  
November International Yacht Race te Marmaris
December Mevlana Festival te Konya

Akin Karabulut (webmaster Beyaz Gul)
Ik denk dat de Nederlanders blij moeten zijn met de Turkse bevolking in Nederland. Natuurlijk zitten er rotte appels tussen. Die mogen voor mijn part ook het land uit. Zelf woon ik al sinds 1973 in Nederland. Cultuur,traditie, waarden en normen vind ik heel erg belangrijk. Mensen zouden elkaar moeten respecteren en accepteren. Dit moet wederzijds gebeuren. Voor mij is mijn afkomst en alles wat Turks is heilig. Bij mij thuis is alles Turks en dat zal ook blijven. Mijn kind zal ook een Turkse opvoeding krijgen.
Onbekend maakt onbemind 
Voor veel Nederlanders is Turkije een relatief onbekend land. Het weinige nieuws dat ons over Turkije en de Turken bereikt is overwegend negatief. De integratie tussen Nederlanders en in Nederland woonachtige Turken is niet optimaal. Het resultaat is dan ook dat bij veel Nederlanders nog steeds veel vooroordelen en misvattingen bestaan over het hedendaagse Turkije en de Turkse bevolking. "Wie ooit in Turkije is geweest ervaart ogenblikkelijk dat deze beeldvorming onjuist en onvolledig is. Onbekend maakt onbemind is dan ook hier op z'n plaats" aldus Akin Karabulut, webmaster van deze site. "Nog geen drie jaar geleden heb ik een paar mensen gesproken. Op aanraden van mij gingen zij, met gemengde gevoelens, een week op vakantie naar Turkije. Binnen een dag na aankomst hebben ze hun vooroordelen in de prullenbak gegooid! Het beeld dat ze daarvoor over Turkije en haar bevolking hadden kwamen niet eens in de buurt van de werkelijkheid. Gastvrijheid en vriendelijkheid zijn met name de eerste elementen die opvallen. De eerste paar dagen werden ze, als nuchtere Nederlanders, zelfs achterdochtig door al die vriendelijkheid. Ik voelde mij geroepen om iets te doen, iets in beweging te zetten om Turkije en haar bevolking in een ander daglicht te plaatsen en het internet is een uitstekend medium om dat doel te bereiken". In Juni 2003 is de eerste fase van de internetsite van start gegaan.
Integratie?
Ik ben woonachtig in Bergen op Zoom. Ze zijn hier zo vervreemd van de buitenlanders dat zelfs "IK" hier de moed heb opgegeven om te integreren. Eens een Turk altijd een Turk. Liever een trotse Turk dan eentje die ergens tusseninzit.
Deze pagina is ververst op: Monday, 12 February, 2007
Klik hier om weer terug te gaan naar de homepage!  
Klik hier om weer terug naar de homepage te gaan!