Klik hier om weer terug te gaan naar de homepage!
Mens & Cultuur Geschiedenis Geografie
 
 
ALGEMENE INFORMATIE TURKIJE


Autorijden
Bevolking
Buikdanseres
Economie
Electriciteit
Eten & drinken
Feestdagen
Gastvrijheid
Geld
Flora & Fauna
Geldzaken
Geschiedenis & Cultuur
Hamam
Hoofdstad
Kleding
Klimaat
Kunst
Landschap
Openbaar vervoer
Openingstijden musea e.d.
Oppervlakte
Raki
Reisdocumenten
Religie
Staat & Politiek
Taal
Tijdverschil
Water


Oppervlakte

Turkije is het enige land ter wereld dat op twee werelddelen ligt. ThraciŽ, het Europese gedeelte beslaat slechts 3% van de totale oppervlakte van Turkije terwijl het grootste deel, AnatoliŽ, op Aziatische bodem ligt. Met een oppervlakte van bijna 780.000 km≤ is Turkije ongeveer tweeŽntwintig maal zo groot als Nederland. Wie het land van oost naar west wil doorkruisen dient meer dan 1900 km af te leggen. Voor het grootste deel worden Turkijes grenzen gevormd door het water van de Middellandse en Zwarte Zee.
Terug

Bevolking

De Turkse bevolking is een samensmelting van verschillende steppenvolkeren uit Centraal-AziŽ. In de loop der tijd echter zijn deze groepen zo versmolten dat hun identiteit opging in dat wat wij Turken noemen. Turkije heeft ongeveer 55 miljoen inwoners. Er zijn in het huidige Turkije, nog steeds etnische groepen die wel hun identiteit in min of meerdere mate behouden hebben. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Koerden die met tien miljoen de grootste minderheid van Turkije vormen. Hun streven naar een zelfstandige staat is politiek zeer omstreden. Na de Koerden zijn de Arabieren met 1% van de Turkse bevolking de grootste minoriteit. Dan zijn er nog de Tjerkessen (205.000 mensen) uit de Kaukasus, met hun blonde haren en blauwe ogen. Van veel kleinere omvang maar zeer interessant is de kleine groep (40.000) ArameeŽrs (Syrische christenen).
Andere etnische minderheden zijn: Joden (die nog steeds ĎLadino' spreken, Spaans uit de zestiende eeuw) Turkmenen, Karakalpaken, Tataren (allen afkomstig uit Centraal-AziŽ) Albanezen, BosniŽrs, Pomaken (allen volkeren uit de Balkan).
De islamitische cultuur kwam in Turkije onder de Seltsjoeken en later de Osmanen tot grote bloei, maar ook in het huidige Turkije is de islam nog een niet te onderschatten factor in het maatschappelijke en politieke leven. Dit ondanks AtatŁrks vurige streven om van Turkije een volledig seculiere staat te maken, naar westers model.
Terug

Hoofdstad

Ankara, inwoners in 1995 = 2.846.000
Terug

Geld

Turkse Lira (250.000 Turkse Lira is circa fl 1,- ) De waarde van deze munt schommelt sterk. Het is dan ook het verstandigste om Nederlands geld mee te nemen en ter plaatse in te wisselen. Dit kunt u bij haast iedere bank of ieder postkantoor doen. Zeker in de toeristische plaatsen kunt u ook met Nederlands geld in de winkels betalen. De meest voorkomende munten zijn die van 500, 1000 en 2500 lira. Er zijn bankbiljetten van 10.000, 20.000, 50.000. 100.000 en 250.000 en 500.000 lira. De introductie van het laatste biljet veroorzaakte een schandaal, omdat het een publiekelijke erkenning is van de enorme inflatie. U kunt in heel Turkije terecht met girobetaalkaarten op het postkantoor en travellers-cheques bij de banken. In beide gevallen moet u altijd uw paspoort laten zien.
Terug

Taal

De Turkse taal is niet zoals de meeste Europese talen van Indogermaanse oorsprong maar behoort tot de Oeral-AltaÔsche taalgroep, waartoe ook het Mongools en mogelijk ook het Koreaans behoren. Het huidige Turks heeft bovendien veel leenwoorden overgenomen vanuit het Perzisch en Arabisch. De reiziger heeft het in Turkije niet al te moeilijk om zich verstaanbaar te maken: aan de westkust wordt overal Duits en Engels gesproken, terwijl u in het binnenland (juist in de meest afgelegen dorpjes) veel mensen tegenkomt die vloeiend Duits of zelfs Nederlands spreken doordat zij een tijd als gastarbeider in West-Europa hebben gewerkt. Naast Turks wordt ook Koerdisch, Arabisch, Grieks, Armeens, Aramees, Frans, Duits gesproken.
Terug

Religie

98 % van de Turkse bevolking is Islamitisch.
Terug

Electriciteit

220 V
Terug

Tijdverschil

Het is in Turkije 1 uur later dan in Nederland.
Terug

Bevolking

De Turkse bevolking staat bekend als vriendelijk en gastvrij. In de meer afgelegen streken is men wat terughoudender, maar iedereen wil graag kennis met u maken.
Wanneer u een kopje koffie of thee wordt aangeboden, dan wordt dit gedaan uit beleefdheid. Ook in winkels kan u dit worden aangeboden, dit is niet opdringerig maar beleefd bedoeld. U bent niet "verplicht' te kopen.
Terug

Geschiedenis & Cultuur

Door de ligging op de grens van Europa en Azie bezochten in de loop van de geschiedenis vele volkeren het gebied, die elk de sporen van hun cultuur achterlieten. Vooral de overblijfselen uit de Hittische, Romeinse, Griekse en Byzantijnse tijd zijn indruk- wekkend. De Seldjoeken brachten vervolgens de invloedrijke Islamitische godsdienst mee. De invloed van de Seldjoeken en Ottomanen is nu nog zichtbaar in de architectuur, de beeldende Kunst en de literatuur.
Terug

Landschap

In het westen en zuiden liggen de uitgestrekte stranden van de Turkse Riviera en Zuid Egische Kust. In het noorden en zuiden vindt u twee enorme bergmassieven met besneeuwde toppen, vaak hoger dan 5000m.
Op de hoogste bergtop, de Ararat ( 5156m ), is volgens de bijbel de Ark van Noach gestrand. In Centraal Anatolie vindt u eindeloze steppen.
Overweldigend is ook het bizarre maanlandschap van Cappadocie met de beroemde feeerieke torens van tufsteen en de wereldberoemde kalksteenterrassen van Pamukla.
Terug

Klimaat

Langs de kusten heerst een heerlijk mediterraan klimaat met hete zomers en zachte winters. In juli en augustus loopt de temperatuur er gemakkelijk op tot 30C en hoger. Aan de Zwarte Zeekust is het klimaat gematigder met warme zomers en milde winters. Hier valt meer neerslag, waardoor het landschap erg groen is. Centraal en Oost Anatolie hebben hete, droge zomers en koude winters met veel neerslag. Verder naar het oosten kunnen de winters erg koud zijn, met veel sneeuw!
Terug

Religie

Turkije is voor 98% Islamitisch. Aan de kust is de beleving vrijer en is men op het westen georienteerd; sommige mensen bezoeken geregeld een moskee terwijl andere er zelden komen. In de binnenlanden van Turkije wordt daarentegen een groter deel van het dagelijks leven bepaald door de regels van de Koran.
Terug

Eten & drinken

De Turkse keuken is een van de beste ter wereld!! Typisch zijn de vele voorgerechten ( 'mezeler') zoals gevulde druivenbladeren, met kaas gevulde deegwaar ('borek') en yoghurt-salade met knoflook('cacik').Het hoofdgerecht bestaat meestal uit gegrilde vis of lamsvlees of een van de vele soorten kebab. Het meest populaire toetje is natuurlijk baklava, laagjes deeg overgoten met honing of siroop met daartussen nootjes.
Terug

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart. Tevens heeft u een visum nodig. Dit kunt u bij aankomst tegen betaling van FL 20,-
(NEDERLANDS GELD EN 2 LOSSE BRIEFJES VAN FL 10,- ZIJN AAN TE RADEN !!!! ) op de luchthaven verkrijgen. Het visum is drie maanden geldig en geldt voor meerdere bezoeken. U kunt het visum ook verkrijgen bij het Turkse Consulaat in Nederland, maar dan is het een stuk duurder.Voor automobilisten is een geldig Nederlands rij- en kentekenbewijs evenals een WA-verzekering (geldige groene kaart) verplicht. Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk. Vrij ingevoerd mag worden: 1 kilo koffie, 400 sigaretten of sigaren, 5 liter alcohol. Waardevolle goederen (zoals juwelen of dure camera's) dienen gedeclareerd te worden om eventueel in het paspoort te worden geregistreerd. Dit om te voorkomen dat ze ter plaatse verkocht worden. Niet meer dan voor 100 dollar aan Turkse lira mag worden in- of uitgevoerd. Het is ten strengste verboden om antiquiteiten uit te voeren.
Terug

Openbaar vervoer

De stadbussen vertrekken gemiddeld om de 10 a 15 minuten. U kunt ook gebruik maken van de bekende dolmusbusjes. U kunt instappen op gezamelijke opstapplaatsen ( of door even uw hand op te steken ) onderweg. Wanneer u in een dolmusbusje achterin terecht komt en moet betalen dan kunt u gewoon het geld "doorgeven" naar voren, en het wisselgeld komt vanaf de chauffeur en de medepassagiers weer naar u terug. Uiteraard zijn er ook veel taxi's in Turkije
Terug

Geldzaken

Wij raden u aan om uw TURKSE LIRA'S ter plaatse te kopen, dit is VEEL goedkoper dan in Nederland wisselen. Eurocheques of Travellercheques zijn probleemloos in te wisselen. Bij de postkantoren kunt u girobetaalkaarten inwisselen. Neemt u wel altijd een geldig legitimatie- bewijs mee ( LET OP!! Een Europese Identiteitskaart wordt niet altijd geaccepteerd! ). U kunt ook geld opnemen bij een betaalautomaat ( uit de muur ). Deze zijn in de toeristische gebieden overal te vinden. Contant geld kunt u wisselen bij banken, wisselkantoortjes, bij de hotels maar ook bij veel winkels kunt u gewoon met contant ( Nederlands ) geld terecht.
BELANGRIJK: wanneer het geld op nemen uit de muur niet lukt, laat u dan NOOIT helpen door vriendelijk uitziende mensen, maar ga gewoon naar de bank!! U zal niet de eerste zijn die op deze manier bestolen wordt.
Terug

Feestdagen

Naast Nieuwjaarsdag kent Turkije de volgende officiele feestdagen:
16 tot 18 december - Seker Bayrami (Suikerfeest);
6 tot 9 maart - Kurban Bayrami (Offerfeest);
23 april - Onafhankelijkheidsdag en de Dag van het Kind;
19 mei - Herdenkingsfeest Ataturk en Jeugd en Sportdag;
30 augustus - Zafer Bayrami (Dag der Victorie);
29 oktober - Dag van de Republiek;
17 november - Begin van de Ramadan.
Terug

Openingstijden musea e.d.

Musea zijn meestal geopend van: 8.30 - 12.30 en van 13.30 - 17.30 uur ( maandag's gesloten! ) Oudheden zijn vaak geopend tot zonsondergang. Checkt u ter plaatse nog even de tijden om teleurstellingen te voorkomen.
Terug

Kleding

Over het algemeen kunt u het beste luchtige zomerkleding meenemen, maar denkt u er aan dat het in het voor- en naseizoen ook af kan koelen. Bij het bezoeken van moskeeen dient u er rekening mee te houden dat blote schouders en knieen niet worden geaccepteerd en dat de dames verplicht zijn een hoofddoek te dragen.
Terug

Autorijden

Als u met de stroom meerijdt, merkt u dat het verkeer minder chaotisch is dan het lijkt. Blijf echter altijd alert. Wees voorzichtig met inhalen en vermijd het rijden in het donker buiten de steden, vanwege de ondeugdelijke verlichting in het verkeer en het ontbreken van straatverlichting
Terug

Flora & Fauna

De Zwarte-Zeekust met haar regenrijke klimaat is het dichtst bebost. Hier vinden we dichte loofwouden. In het kreupelhout treffen we subtropische begroeiing aan als hulst, klimop en laurier. Het beeld van de EgeÔsche regio en mediterrane regio wordt vooral bepaald door pijnbomen en cipressen. Van de cultuurgewassen komt de olijfboom het meeste voor. Langs de kust vindt u ook veel vijgebomen, druiveranken, perzik- en citrusbomen en tabaksplanten en katoenstruiken. Alomtegenwoordig zijn de doornstruiken van de eeuwig groene longos. Daarnaast is er de frygana, een minder ondoordringbare vorm van kreupelhout dat bestaat uit verspreid staande steeneiken, johannesbroodbomen, jeneverbesstruiken en peperboompjes. Het Centraalanatolische hoogland kent voornamelijk steppebegroeiing. Verder oostwaarts zet de steppevegetatie (die dan steeds kariger wordt) zich voort. Dichte naald- en loofwouden vindt u wederom in het noordoosten van Turkije, waar de natuur nog het meest ongerept is. In vergelijking met de meeste Europese landen beschikt Turkije nog over een enorm rijke dierenwereld. Zo kent Turkije meer dan zeventig reptielsoorten. Het ruimst vertegenwoordigd zijn de hagedissen. Daarna komen de slangen met dertig soorten, die over het algemeen niet giftig zijn. In Turkije is ook een enorme vogelrijkdom. Een bijzondere plaats neemt de ooievaar in, die als heilige vogel niet bejaagd mag worden. De valk is de bekendste roofvogel naast andere soorten als adelaars en gieren. In de meest afgelegen en/of beschermde gebieden leven tal van zeldzame vogelsoorten, zoals reigers, flamingo's, kraanvogels, pelikanen en aalscholvers. Vele soorten trekvogels overwinteren in de deltagebieden van grote rivieren. In Turkije vinden we zelfs een van de meest bedreigde en zeldzaamste diersoorten ter wereld, de Kaukasische tijger. Ook vinden we in Zuidoost-AnatoliŽ nog luipaarden. In de wouden van het Taurus- en KaÁkar-gebergte komen herten, wolven, jakhalzen, hyena's, beren en everzwijnen voor. Dan zijn er vele verschillende kleinwildsoorten, zoals vossen, wilde katten, stekelvarkens, boom- en steenmarters, dassen en woestijnspringmuizen. In natuurbescherming blinken de Turken niet uit. De ontbossing en de ongecontroleerde jacht hebben de wildstand sterk teruggebracht.
Terug

Economie

Turkije is nog steeds een overwegend agrarisch land. Nog steeds woont en werkt maar liefst 59% van de Turkse bevolking op het platteland. De steden daarentegen vormen van oudsher de bestuurlijke centra, waar de rijke grootgrondbezitters en de intelligentsia woont en de macht wordt uitgeoefend. De kloof tussen het platteland en de stad is dan ook zeer groot.
Agrarische exportprodukten zoals katoen, tabak, noten, thee en zuidvruchten bepalen nog steeds voor meer dan 60% de exportopbrengsten. In de industrie ligt van oudsher het zwaartepunt bij de textielindustrie, op de voet gevolgd door alle industrie die gestoeld is op het verwerken van agrarische produkten. De tertiaire sector is weinig efficiŽnt, het overheidsapparaat is log en er heerst een enorme bureaucratie wat gepaard gaat met een enorme verborgen werkloosheid, waarbij velen het werk doen van een. Een sterk groeiende industrie is het toerisme.
Terug

Staat & Politiek

Turkije is een seculiere republiek met aan het hoofd een president. Deze wordt voor een ambtstermijn van zeven jaar gekozen door de ĎGrote Nationale' vergadering, het parlement met vierhonderd zetels. Tevens is de president opperbevelhebber van de strijdkrachten. Na overleg met het parlement heeft hij ook de bevoegdheid om de noodtoestand uit te roepen. Het staatshoofd heeft in tegenstelling tot de tijd voor 1982 (toen er een nieuwe grondwet werd opgesteld na de militaire push van 1980) verdergaande bevoegdheden. Parlementsverkiezingen zijn er eens in de vijf jaar. De volksvergadering is in eerste instantie de wetgevende macht hoewel ook de president in sommige gevallen wetten uit kan vaardigen.
Het land is opgedeeld in 67 provincies, elk bestuurd door een gouverneur. Heeft een stad of dorp meer dan 2000 inwoners dan wordt er een burgemeester en een gemeenteraad gekozen.
Terug

Kunst

In Turkije vindt u voorbeelden van Byzantijnse kunst, Romeinse kunst, islamitische kunst (voornamelijk non-figuratief). Het belangrijkste islamitische bouwwerk is uiteraard de moskee, waarvan het oorspronkelijke grondplan gevormd werd door Mohammeds huis te Medina: een ommuurde, rechthoekige binnenplaats, waarvan ťťn van de zijden overdekt was met een plat bladerdak dat op houten pijlers rustte, diende daar als gebedsruimte voor de gelovigen.
De bouwkunst der Seltsjoeken viel niet alleen op door de vele moskeeŽn maar ook door de bouw van medressen (kloosterscholen) en karavanserais (pleisterplaatsen voor karavanen). Opvallend bij de Seltsjoeken is de grote nadruk op versieringen en verfraaiingen van portalen, minaretten en koepels terwijl het overige deel ongedecoreerd bleef. Voor het oog is het een schouwspel van zich tot in het oneindige herhalende geometrische patronen en abstracte plant- en bloemmotieven. De toegangspoort van de GŲk Medresse (Ďde hemelse koranschool') te Sivas is zo'n staaltje van onovertroffen Seltsjoekse bouwkunst.
Iedereen in Turkije kent de naam van de hofarchitect Mimar Sinan (1488-1588), een bouwkundig genie van een zeldzaam kaliber. In zijn lange leven schiep hij 81 grote en 51 kleine moskeeŽn, 14 imaretten (gaarkeukens), 55 medressen (koranscholen), 26 tŁrbes (mausolea), 7 aquaducten, 33 paleizen, 8 bruggen en 32 hamams (badhuizen). Een flink deel daarvan bestaat nog steeds.
Terug

Water

Het Turkse kraanwater is te drinken, maar onze maag en darmen zijn er meestal niet op ingesteld. Daarom is het verstandiger water in flessen te kopen. Dit is overal voor weinig geld verkrijgbaar. Let goed op bij het drinkwater dat in veel Lokanta's (kleine eetgelegenheden) in kannen op tafel staat, dit is meestal kraanwater.
Terug

Hamam

De Hamam, of Turks Badhuis, wordt nog steeds veelvuldig gebruikt. De Hamam heeft een aparte afdeling voor mannen en vrouwen. Kinderen gaan met de vrouwen mee, de jongens tot ze 12 jaar oud zijn. In de toeristencentra kunnen de toeristen wel gemengd gebruik maken van het bad. Bij binnenkomst word je begeleid naar een kleedruimte waar je je kleding kunt achterlaten en jezelf kunt hullen in een speciale doek, toeristen houden onder deze doek hun badkleding aan. Daarna ga je naar een ruimte waar in het midden een grote marmeren plaat staat. Deze is warm. Door hierop te gaan liggen openen de poriŽn van de huid zich. Na een poosje komt er een man die met een ruwe handschoen de hele huid scrubt. Nadat je je hebt afgespoelt mag je je lekker laten inzepen. Daarna weer afspoelen. Wanneer je wilt kun je je laten masseren met olie. Na afloop van de hele sessie ontvang je droge doeken en uiteraard een kopje thee. Na even rustig te zijn bijgekomen is het tijd je weer aan te kleden. Bij buitenkomst voel je je heerlijk rozig en schoon.
Terug

Buikdanseres

De Turken zelf gaan voor het zien van de buikdanseressen naar een gazinos (nachtclub). Voor de toeristen worden speciale Turkse avonden georganiseerd waarbij natuurlijk de buikdanseres niet ontbreekt. Het is opvallend hoeveel jonge vrouwen deze "kunst" blijken te beheersen. In authentieke Turkse bars zie je regelmatig vrouwen op deze manier dansen.
Terug

Raki

De nationale drank is Raki. Een anijsachtige drank, te vergelijken met het Griekse Ouzo. Het wordt puur gedronken of aangelengd met water. Gemengd met kersensap is ook een erg lekkere combinatie!
Terug

Gastvrijheid

De Turken zijn zeer gastvrije mensen. Waar je ook komt word je uitgenodigd een kopje thee te drinken. Niet alleen bij de mensen thuis maar ook in winkels, bij de kapper en zelfs op de markt. Op elke hoek van de straat staat en theeverkoper. Er is keuze uit gewone thee (cay), die erg sterk is of appelthee (elmacay). Naast thee drinken de Turken veel koffie. Net als de thee is de koffie ontzettend sterk en onderin het kopje ligt altijd een laagje koffiedrab. In zowel de thee als de koffie wordt veel suiker gebruikt.
Terug
Deze pagina is ververst op: Tuesday, 23 March, 2010
Klik hier om weer terug naar de homepage te gaan!  
Klik hier om weer terug naar de homepage te gaan!